Omura” gönülleri fethediyor

 Omura” gönülleri fethediyor

Kaman'da bulunan Japon Anadolu Arkeolojisi Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura, yaptığı işe olan sevgisi, akıcı ve esprili Türkçesiyle gönülleri fethediyor.

KATAM GEZİSİ VESİLE OLDU

Kırıkkale Üniversitesi Tarih Araştırmaları Merkezinin (KATAM) geleneksel hale getirdiği Kırıkkale gezilerinin her yıl Ekim ayında yaptığı Keskin-Karakeçili Bölgesi gezisine bu yıl Kaman’ı da ekleyen KATAM, bu şehirde bulunan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesini ve Japon Anadolu Arkeolojisi Araştırma Enstitüsünü de ziyaret ettiler.

ARKEOLOJİNİN ÜSTADINDAN DERS ALMIŞ

Türk Arkeoloji Biliminin efsane ismi Prof. Dr. Tahsin Özgüç’ün öğrencisi olan Dr. Omura, enstitü kütüphanesinde bulunan kitapların birçoğunun Tahsin Özgüç tarafından kendisine hediye edildiğinde gururla bahsederken, “Hocam masasını bile bana miras bıraktı” diyerek geziye katılan öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu.

DAHA 100 YIL KAZILABİLİR

Kaman-Kalehöyük kazılarına 28 yıldır devam ettiklerini belirten Omura, kazıların 70-80 yıl, hatta 100 yıl bile sürebileceğini, çok detaylı, titiz bir çalışma gerektirdiğini ifade etti. Omura, “Toplam kazılarda 3 bin 600 torba doküman bulduk. Bunun yüzde 10’unu tespit edebildik. 240 bin adet eser çıkarttık şu ana kadar. Yapılan kazılarda her katta farklı bir medeniyete ait izler var. Kazılardan elde ettiğimiz veriler neticesinde Roma, Bizans, Osmanlı’nın geçmiş dönem bulgularına rastladık. Araştırmalarımıza sürekli olarak aralıksız devam ettik. Bu bulguları çözmeye başladık. Bulgular neticesinde ise eserlerin Tunç devrine ait olduğu kanaatine vardık. Kazılarımıza devam ediyoruz ve bu kazılar daha 50–60 sene sürecektir. Bu bölge bir kişinin bitiremeyeceği kadar çok derin. Ömrümüz yettiğince biz devam edeceğiz. Yetmediği yerde de bizim yetiştirdiğimiz elemanlar devam edecek” dedi.

“PARA İNSANI BOZAR”

Kazıların sonunda Neolitik Çağa kadar bulgular elde edilebileceğini de ifade eden Omura ve öğrenci grubu birlikte Kalehöyük Kazı alanına geçti. Kazı alanında da bilgi vermeye devam eden Dr. Omura, kazı yapmak sabır isteyen bir iştir. Kazı, en değersiz eşyayı bile bulup ortaya çıkarmak için yapılır. Eğer amacınız para bulmak, hazine bulmak, define bulmak ise gidin mezar kazın. Ama emin olun o saatten sonra arkeolog olamazsınız. Çünkü hep para arasınız. Para insanı bozar” dedi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı